Forskning visar att vallväxter behöver mycket fosfor och kalium, vilket kräver både kalcium och magnesium i höga nivåer.
Har du vallodling i växtföljden bör du tänka både en, två och tre gånger på ditt kalkbehov. Den rikliga kvävegödslingen vid intensiv vallodling leder snabbt till att jorden försuras. I värsta fall kan pH-värdet sjunka med en pH-enhet på tre år. Med regelbunden underhållskalkning hjälper du naturen på traven genom att hålla pH-värdet på rätt nivå. Därför är det alltid viktigt att kalka en vall ordentligt när den anläggs.
Var noga med magnesiumtillståndet i jorden. Vallväxter är krävande grödor och ett underskott uppträder ofta på lätta jordar. Använd magnesiumkalk, det gynnar växternas klorofyll- och celluppbyggnad vilket i sin tur bidrar till bland annat god muskelfunktion hos djuren. Markkartera regelbundet och låt inte Mg-AL-talet bli för lågt (tumregel Mg -AL >5 på lätta jordar >10 på lerjordar).
Kalk har en betydande inverkan på vallskördens storlek, eftersom kalk gör att näringsämnen tas upp effektivare. Kalk har visat sig ge stora skördeökningar både vid vallodling och spannmålsodling. I de långliggande försöken R1002 vid SLU gav en uppkalkning till pH 6,5 en skördeökning i vall på 16 procent. För spannmål generellt låg siffran på 13 procent, och för korn på 20 procent.
Vi använder cookies för att ge dig den bästa internetupplevelsen. Genom att ge samtycke accepterar du användningen av cookies i enlighet med vår cookiepolicy.
När du besöker en webbplats kan den lagra eller hämta information i din webbläsare, mestadels i form av cookies. Kontrollera dina personliga cookietjänster här.